Steeds meer scholen maken virtuele tours

Professionalisering in het onderwijs

Met de toenemende professionalisering in het onderwijs stijgt ook het belang om duidelijker zichtbaar maken waar je als school voor staat, wat je te bieden hebt en wat je uniek maakt. Dat is belangrijk bij leerlingenwerving, de werving van medewerkers maar vooral ook voor betrokkenheid van de directe omgeving. De inzet van de juiste interne en externe communicatiemiddelen is daarvoor een must.

Als makers van 360 virtuele tours zien we dat steeds meer scholen gebruikmaken van virtuele tours. Het belang van een goede en onderscheidende positionering is voor scholen steeds belangrijker. De vraag is: wat kan een virtuele tour daaraan bijdragen? En hoe kun je zo effectief mogelijk gebruikmaken van een virtuele tour?

Tips voor positionering & branding

De randvoorwaarde bij inzet van elk communicatiemiddel is natuurlijk een strategisch communicatieplan. Een plan waarin een koers is uitgestippeld om de school onderscheidend en als een sterk merk op de kaart te zetten. Daarbij is niet alleen de boodschap die je vertelt bepalend voor succes maar ook het medium of middel dat je kiest. Wat is in ieder geval belangrijk bij branding:

1. Zorg dat je identiteit en imago goed op elkaar aansluiten
Het belangrijkste is dat je een organisatie hebt waar medewerkers graag werken, leerlingen het naar hun zin hebben en een omgeving die daar trots op is. Succesvolle branding voor scholen betekent vooral eerlijk zijn en laten zien hoe jouw school er echt uitziet. 

2. Sluit aan bij jouw doelgroep
Gebruik media, middelen en taal die je doelgroep aanspreken. Laat je doelgroep zelf ontdekken en maak de informatie aantrekkelijk.

3. Communiceer het hele jaar door
Zorg dat je het hele jaar door zichtbaar en vindbaar bent. Dat geeft je de kans om je te onderscheiden op momenten dat andere scholen het niet doen. Als je alleen communiceert op het moment dat alle andere scholen dat ook doen, bijvoorbeeld vlak voor een open dag, is het natuurlijk veel moeilijker om boven het maaiveld uit te steken.

Wat bereik je met een virtuele tour?

Virtuele tours worden steeds vaker gebruikt door scholen. In coronatijd was het nog de enige manier om bereikbaar te zijn maar misschien is een virtuele tour wel een structurele oplossing om scholen goed op de kaart te zetten. Want, in een korte tijd hebben we heel veel geleerd over de effecten van virtuele tours.

Als je als school een virtuele tour inzet voor je communicatie is bewezen dat je bezoekers je website vaker bezoeken, langer op je website blijven en dat de informatie beter overkomt. Dat versterkt je vindbaarheid, zichtbaarheid en bereikbaarheid. En dan vooral laten zien wie je bent als school. Waar sta je voor, hoe geef je onderwijs, welke sfeer is er in de school. Want je bent als school altijd op zoek naar de juiste match. Je zoekt leerlingen en medewerkers die bij je passen. En dat wordt veel makkelijker gemaakt als je de school kunt bekijken en de juiste informatie vindt.  

Laten zien wat je in huis hebt, is voor scholen misschien nu wel belangrijker dan ooit.
Als school kun je een virtuele tour op meerdere manieren gebruiken.

Natuurlijk op je site maar vooral ook op social media is het belangrijk dat je continu aanwezig bent. Maar denk ook aan simpele oplossingen. Communiceer de tour bijvoorbeeld via een link altijd in je e-mail. Of je kunt sessies organiseren waarbij een docent samen met een groep online door de school wandelt. Je kunt zelfs leuke quizzen in de tour organiseren door bezoekers te belonen als zij alle informatie in de school hebben gevonden. 

Hoe kun je je onderscheiden met een virtuele tour?

Er zijn ontzettend veel manieren waarop scholen zich met een virtuele tour kunnen onderscheiden. Een virtuele tour bekijk je meestal op een computer of telefoon. Maar je kunt de school ook bezoeken met een VR-bril. Op die manier ben je virtueel in de school. Alle virtuele tours worden ingericht met content. Zo komt de school virtueel tot leven en is de beleving zo echt mogelijk. Denk aan filmpjes van docenten die uitleggen hoe zij les geven of geluiden in de school. Vaak heeft een school zelf al veel in huis. Maar je kunt ook aanvulende content laten maken. Bijvoorbeeld filmpjes van docenten, die vertellen waar hun vak over gaat.

De kracht van een virtuele tour is dat bezoekers de school kunnen beleven alsof zij er echt zijn. Met een speciale camera wordt elke ruimte in 360º op hoge resolutie vastgelegd en daarna ge-edit tot een virtuele tour zodat de bezoeker zelf de route kan kiezen en interactief door de school kan lopen.

Hoe kun je een virtuele tour inzetten?

Als school kun je een virtuele tour op meerdere manieren inzetten.
Natuurlijk plaats je de tour op je site maar zorg vooral ook dat je de tour regelmatig op social media plaatst. Via deeplinks kun je steeds een nieuw onderdeel van je virtuele tour communiceren. Maar denk ook aan simpele oplossingen. Communiceer de tour bijvoorbeeld via een link altijd in je e-mail. Of je kunt sessies organiseren waarbij een docent samen met een groep online door de school wandelt. Je kunt zelfs leuke quizzen in de tour organiseren door bezoekers te belonen als zij alle informatie in de school hebben gevonden. Zorg er wel altijd voor dat de content goed aansluit bij je communicatiedoel. Als je als school een virtuele tour inzet voor je communicatie is bewezen dat je bezoekers je website vaker bezoeken, langer op je website blijven en dat de informatie beter overkomt. Dat versterkt je vindbaarheid, zichtbaarheid en bereikbaarheid.

Meer informatie?

Gratis 360º adviesgesprek

* indicates required

Even voorstellen:

Wij zijn Roos & Suus, makers van virtuele tours voor scholen, bedrijven, hotels en musea. Ons doel? Jouw organisatie tijd en geld besparen door je communicatie te verbeteren met een effectieve virtuele tour. We hebben veel ervaring met communicatie voor scholen en al aardig wat virtuele tours gemaakt. In deze blog vertellen we je waarom virtuele tours voor scholen een goed idee is en hoe je daar gebruik van kunt maken.

Table of Contents

Voorbeelden van tours

De virtuele tour van Heliomare de Velst brengt het totale opleidingsaanbod in beeld. In 360 video vertellen docenten wat je kunt verwachten en hoe de opleiding eruit ziet. Een persoonlijke benadering met maatwerk die  helemaal past bij Heliomare.

Nova College Haarlem koos ervoor om een deel van de opleidingen virtueel in beeld te brengen. Vanuit het centrale plein navigeer direct naar de opleiding. In de lokalen zijn films toegevoegd met informatie.

Het opleidingsschip de Maxima van het Maritiem College Velsen is volledig uitgerust om leerlingen op te leiden tot matroos binnenvaart. Normaal kijk je alleen binnen tijdens een open dag. Nu kun je online zien waar je als leerling les krijgt.

Wist je dat...

Een virtuele tour je veel werk kan besparen?

En...

dat het maken van een tour jou geen werk kost?
werkwijze